Wat is champagne?

Wat is champagne ook alweer en waar komt champagne vandaan? Mocht je het even niet meer weten, geen probleem wij helpen je een handje!

 Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in de Champagnestreek in Frankrijk. Deze streek ligt in het Noorden van Frankrijk en zo’n 150 kilometer ten oosten van Parijs. De belangrijkste druiven die voor de productie van Champagne worden gebruikt in de streek zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Champagne wordt gemaakt volgens een traditionele methode. De druiven groeien tot ze volledig gerijpt zijn en worden dan met de hand geoogst. Daarna volgt een lang proces van schiften, pletten, persen en gisten. Gedurende deze periode worden de gassen die bij de gisting ontstaan in de flessen gehouden omdat de druk te hoog is om ze vrij te laten. Zodra ze het juiste drukniveau (één bar) hebben bereikt, worden ze in een andere fles met suiker en gist vrijgelaten, zodat de nagisting kan plaatsvinden en de suiker in alcohol kan worden omgezet. 

 Niet zomaar elke mousserende wijn mag de naam champagne dragen. Hier zitten strakke regels aan verbonden. Hieronder hebben we een klein overzicht gemaakt van een aantal van die regels.

  • De mousserende wijn afkomstig is uit de champagnestreek.
  • De mousserende wijn bereid is volgens de Méthode Champenoise.
  • Het gemaakt is van o.a. de Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Arbane en/of de Petit Meslier druifsoort.
  • De flessen minimaal 15 maanden in de kelders hebben gelegen.

De drie bekendste Champagnedruivenrassen:

Champagne is een blend die doorgaans gemaakt wordt doormiddel van drie druivenrassen. Naast deze drie druivenrassen zijn er ook nog drie andere druifsoorten die zijn toegestaan in de champagne maar worden nauwelijks gebruikt om champagne te maken. De meest gebruikte druivenrassen zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

De Chardonnay druif is de druif die wereldwijd het meest voorkomt en waarschijnlijk het bekendste klinkt. Deze druif wordt uiteraard veel gebruikt voor de vinificatie van witte wijnen. Een vroeg rijpende druif die bestemd is tegen de warmte en de kou en daardoor ook geschikt is voor rijping op hout. Als een champagne bestaat uit 100% Chardonnay heeft men het over een Blanc de Blancs wat letterlijk betekent witte champagne van witte druiven.

Het tweede druiven ras is de Pint Noir. De Pinot Noir is een in Frankrijk geteelde blauwe druivensoort die al eeuwenlang wordt geproduceerd. De wijnen met deze druif zijn licht, fris en fruitig met tonen van framboos, rood fruit en pruimen. Het is ook vaak het hoofdingrediënt van een Champagne. Binnen de druivenrassen wordt de Pinot Noir vaak een "diva" genoemd. Dit komt omdat de druif gevoelig is voor de grond of bodem en het oogstjaar.

Tot slot is er nog de Pinot Meunier. Een blauwe druivensoort die in de champagne wereld vooral bekend is om zijn ondergeschikte rol qua naam. Echter is die binnen veel champagne blends prominent aanwezig als het gaat om volume. Deze vroegrijpe druif is bestand tegen de voorjaarsvorst en is dan ook geschikt voor in het noorden van Frankrijk. De hoge zuurgraad van de druif zorgt ervoor dat die goed beschermd is tegen schimmelinfectie ‘botrytis’. Deze schimmelinfectie kan ervoor zorgen dat gisting snel verloopt wat resulteert in een vroege oogst.

Elke champagne heeft zijn eigen stijl en smaak. Dit komt door de handelingen die verricht worden in de kelders maar dus ook zeker door de samenstelling van de gebruikte druivensoorten. Het oogstjaar en de persing hebben uiteraard ook veel invloed op de stijl en smaak.

Weet jij al welke samenstelling en smaak bij jou past? Of heb je nog geen idee? Mocht je het nog niet weten, geen probleem. Wij helpen je graag met het maken van de goede keuze die past bij de gelegenheid waarop jij champagne gaat drinken!